Pizza po Taliansky

Cesto:

1kg hladkej múky

2mm po dlhšej strane droždia

2 šálky vody

1cm šálky oleja

štipka soli

 

Do vyššej nádoby nasypeme múku. Do šálky asi 250ml nalejeme skoro do plna vodu a hodíme do nej droždie. Droždie rozmiešame vo vode do hnedej masy. Druhú šálku vody naplníme asi 1cm oleja do výšky a dolejeme vodou. Tie obe šálky (skôr obsah šálok ) vylejeme do tej misky. A aby sme nezabudli prisypať tú štipku soli. Dôkladne premiešame obsah misky aby sa nám vytvorila taká masa. Potom zoberieme cesto na lopár a prekladáme ho a roztláčame (roztlačíme preložíme na poli a zase ) až dokým nebude úplne hladké, to je asi 10min roztláčania. Potom z cesta urobím šulec a rozsekáme ho na 6 kusov. A najdôležitejšie je každý ten kus dať kysnúť do igelitového sáčku, každý do iného. Minimálne deň nechať v chladničke! Ja osobne doporučujem tie dva dni. Oni v chladničke nadobudnú takú pizzovú konzistenciu a budú chutiť ako z pizzerie.

 

Omáčka:

 

2 paradajky (väčšie)

2 väčšie paradajkové pretlaky

2 cibule

2 struky cesnaku

oregáno

bazalku

soľ

 

Do vyššej panvice nalejeme olej a za minútku tam hodíme úplne nadrobno nasekanú cibulu. Hneď prihodíme aj prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak a dobre premiešame. Opražíme do žlta a prihodíme paradajky a pretlak. A koreníme (podľa mňa je lepšie trochu viac nakorenené, lebo to bude mať takú arómu), nezabudnite na soľ. Prikryjeme a podusíme asi 5MIN. na slabšom ohni. Potom premiešame a omáčka je hotová.

 

Cesto, ktoré sme si pripravili dopredu vyvaľkáme na úplne tenko (asi 2mm). A hlavne ho treba poriadne namúčniť hladkou múkou. Pekáč si vymastíme a na ňom zdobíme cesto podľa chuti. Potrieme ho pizza omáčkou a potom až zdobíme.

 

Pečenie:

Pizza by sa mala piecť na 300 stupňoch, ale domáce trúby to neumožňujú. Takže to budeme piecť na najvyššom stupni aký máme. Necháme ju tam asi 7 min. až dokým pizza nezozlatie. Ak čakáte na úplne hnedé a prepečený korpus radšej nečakajte, lebo vaša pizza bude chutiť skôr ako keks.          

 

Rada: Odporúčam použiť na pizzu syr mozzarella, pretože to bude chutiť originálnejšie. Dosypte strúhaným parmezánom. Aj holandský eidam je dobrý ,ale už to potom nie je až také pravé.
Tip: K pizzi odporúčam broskyňový  alebo marhuľový ďžús.
Rada: Plech pod pizzu nevymasťujte , len tak ju tam hoďte, maximálne vysypte hladkou múkou, nie inou.