Skalický trdelník
Ingredience:
1 kg polohrubej múky,
150 gramov masla,
150 gramov práškového cukru,
5 žĺtkov,
20 gramov droždia,
200 gramov orechov,
150 gramov kockového cukru,
1 vajce na potretie,
vlažné mlieko,
práškový cukor na posypanie,
soľ.
Příprava:
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a
maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom
mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5
rovnakých kúskov a sformujeme z nich bochníky. Bochníky prikryjeme
obrúskom a necháme znova vykysnúť. Potom ich rozšúľame na valčeky o
hrúbke prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené
plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce.
Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom,
obalíme posekanými orechami a rozdrveným kockovým cukrom. Cesto pečieme
v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na
osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame aby sa cesto pieklo
rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a
posypeme práškovým cukrom.
|