Skalický trdelník

Ingredience:

1 kg polohrubej múky,
150 gramov masla,
150 gramov práškového cukru,
5 žĺtkov,
20 gramov droždia,
200 gramov orechov,
150 gramov kockového cukru,
1 vajce na potretie,
vlažné mlieko,
práškový cukor na posypanie,
soľ.

 

Příprava:
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformujeme z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť. Potom ich rozšúľame na valčeky o hrúbke prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechami a rozdrveným kockovým cukrom. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom.